Viva Vinos anbefalinger for 4. kvartal 2017

Se Viva Vinos anbefalinger for 4. kvartal 2017:

 


Historien om La Massa og vinmaker Giampaolo Motta

Giampaolo Motta er født og oppvokst i Napoli hvor familien driver i lær-industrien. Han studerte økonomi i Lyon med sikte på å overta familiens lær-bedrift. Men, Giampaolo hadde andre planer, han dro til Bordeaux for å studere kjemi og ønologi (læren om vin). Han ville lage vin i stedet for å jobbe i lær-bedriften, men som Napolitaner svikter man ikke familien og det var kun hans mor og bestefar som støttet han i dette valget.

Etter studiene i Bordeaux dro han til Toscana og Chianti Classico hvor han skaffet seg erfaring ved å arbeide på flere kjente vingårder. Han arbeidet blant annet på Rampolla. I 1992 var nabogården La Massa til salgs og Giampaolo kjøpte denne. La Massa ligger nedenfor landsbyen Panzano, det som kalles «Conca d’Oro» – det gylne basseng, og Giampaolo forstod hvilke unike muligheter dette gav.

I samarbeid med den kjente ønologen Carlo Ferrini fikk de raskt frem potensialet i vinmarkene og fikk gode omtaler av vinene sine. Frem til 2001 produsert La Massa Chianti Classico slik som alle andre vingårder i regionen. Med sin bakgrunn fra Bordeaux så imidlertid Giampaolo at jordsmonnet passet bedre for andre druesorter enn bare Sangiovese. Han analyserte og kategoriserte jordsmonnet på hele eiendommen, dette var uvanlig, og på bakgrunn av denne analysen re plantet han 50 % av vinmarkene som bestod av Sangiovese med druesorter han mente passet bedre på de enkelte parseller. Han brukte druesortene Cabernet Sauvignon, Merlot og Petit Verdot. Etter dette forlot han Chianti Classico Conzorsiet – ikke uten støy, da han mente at reglene hindret han i å lage den vinen han ønsket. (Reglene for en DOCG Chianti Classico krever minimum 80 % Sangiovese i vinen).
På La Massa lages nå tre viner:

  • La Massa (Sangiovese, Merlot, Cabernet Sauvignon).
  • Giorgio Primo (Cabernet Sauvignon, Merlot, Petit Verdot). Giorgio er navnet på bestefaren og sønnen til Giampaolo. Navnetrekket på flaskens etikett er hentet fra bestefarens sitt pass. En hyllest til bestefaren som støttet han når han tok sitt valg om å satse på vinbransjen. I et godt vin-år produseres maks 16000 flasker av denne vinen.
  • Carla 6 (100 % Sangiovese). Denne vinen lages fra enkeltvinmark. Carla er datteren til Giampaolo og druene er fra parsell nr. 6. I et godt vinår produseres det maks 3000 flasker av denne vinen.

Fra 2009 årgangen kom den kjente franske og Bordeaux-baserte ønologen Stephane Derenoncourt med i La Massa-teamet. En ny spektakulær vinkjeller ble bygget og den sto klar fra 2012 årgangen. Som gammel rally sjåfør liker Giampaolo raske biler og han så for seg tankrommet i kjelleren som motoren i bedriften. Han designet derfor rommet med to rekker av seks ståltanker som utgjør en V12-motor, svart/hvitt rutete gulv og original Ferrari-rød himling.

Vinene til La Massa er rene og fruktdrevne med god friskhet, fine tanniner og mineralitet. La Massa kan drikkes ung og Giorgio Primo samt Carla 6 lagrer godt. Vinene får hvert år høye poeng hos internasjonale vinanmeldere og vintidsskrifter som Winespectator, James Suckling og Parker.

Vinene er ikke tilgjengelig i Vinmonopolets lister og i noen årganger er det meget begrenset antall. Viva Vino tilbyr nå Pensum Group’s kunder viner av ulike årganger fra La Massa som kan leveres til ditt lokale Vinmonopol etter ønske. For å få tilsendt komplett liste over tilgjengelige viner med smaksnoter og priser ta kontakt med:

  • Kenneth Strømberg (vinhandler) på mobil: 90593707 eller e-post: ks@vivavino.no
  • Anne Lines (administrasjon) på mobil: 90170409 eller e-post: al@vivavino.no