Ukentlig investeringskommentar mandag 27. januar

Uken var preget av store politiske og økonomiske hendelser, med President Donald Trumps innsettelse og hans umiddelbare handlinger, samt betydelige bevegelser på de internasjonale aksjemarkedene. Trump lanserte nye initiativer som fikk markeder til å reagere positivt, spesielt innen teknologi. På samme tid ble det ventet flere tiltak fra sentralbankene i både Europa og Asia, som også påvirket investorstemningen. I denne konteksten har vi sett en variert utvikling på børsene, fra oppgang i USA og Europa, til mer beskjeden utvikling på Oslo Børs og spesifikke utfordringer for energi- og shippingsektoren.

Den store begivenheten i uken var uten tvil innsettelsen av President Donald Trump på mandag, som umiddelbart signerte flere nye ordres. Selv om han holdt tilbake på spesifikke tolltariffer, antydet han at nye tariffer på Canada og Mexico kunne bli annonsert i februar. Trumps uttalelser om å unngå tariffer på Kina og hans “produce in America or face tariffs”-melding på World Economic Forum i Davos, sammen med hans Stargate-prosjekt for kunstig intelligens, skapte en positiv stemning på markedene. Den sterke starten på resultatene, med en god kvartalsrapport fra Netflix, bidro også til oppgangen. S&P 500 og Nasdaq steg begge med 1,7 %, og Dow Jones økte med 2,2 %.

I Europa var stemningen også positiv, og STOXX Europe 600 steg med 1,2 %. Den økte forventningen om at Den europeiske sentralbanken (ECB) vil fortsette å kutte renten, bidro til aksjeoppgangen, spesielt i Frankrike og Tyskland, mens Italia og Storbritannia hadde mer beskjedne bevegelser. Økonomisk aktivitet i eurosonen økte litt i januar, men etterspørselen forble svak. ECB signaliserte sannsynlighet for ytterligere renteinnstramminger på sitt møte den 30. januar.

Oslo Børs hadde en svak uke, og falt med 0,3 %. Kongsberg Gruppen og Gjensidige var blant de sterkeste aksjene, mens shippingaksjene BWLPG og Hafnia var blant de svakeste. Oljeprisen falt til USD 77,50 per fat, og olje- og shippingsektoren ble presset av frykten for nye tolltariffer og muligheten for en handelskrig. Samtidig holdt europeiske gasspriser seg høye på grunn av høy etterspørsel og lave gasslagre.

I Asia steg aksjemarkedene, spesielt i Japan, hvor Nikkei og Topix steg med henholdsvis 3,9 % og 2,7 %. Den japanske sentralbanken hevet styringsrenten for tredje gang på ett år, og Kinas aksjemarkeder steg også, drevet av forventninger om at People’s Bank of China kan kutte renter og reservekrav for å motvirke usikkerhet fra tolltariffene.

Andre relaterte artikler

Hold deg oppdatert!

Meld deg på nyhetsbrevet vårt – ingen spam, kun nyheter!