I forrige uke så vi blandede resultater på verdens aksjemarkeder, med investorer som reagerte på økonomiske data og politiske uttalelser som påvirket sentimentet. På tross av positive økonomiske tall i enkelte regioner, har usikkerhet rundt inflasjon, arbeidsledighet og geopolitiske hendelser preget markedene. Her er en oppsummering av de viktigste utviklingene i aksjemarkedene og økonomien den siste uken.
Aksjemarkedene i USA avsluttet uken med nedgang etter en blandet jobbrapport som førte til gevinstsikring, spesielt blant teknologiselskaper. Nasdaq falt 1,2 %, mens Dow Jones og S&P 500 falt henholdsvis 0,9 % og 0,3 %. Til tross for solid jobbvekst i februar, ble arbeidsledigheten uventet høyere, og januarens tall ble kraftig revidert ned. Fed’s Jerome Powell uttalte at de nærmer seg et punkt hvor de kan begynne å kutte renten hvis inflasjonen fortsetter å falle.
I Europa fortsatte aksjemarkedene oppgangen, med STOXX Europe 600 som steg 1,14 %. Italia, Frankrike og Tyskland hadde positive utslag, mens Storbritannia og Oslo Børs opplevde små nedganger. ECB holdt renten uendret på 4 %, men reviderte vekst- og inflasjonsprognosene ned. I Storbritannia ble vårbudsjettet presentert med en skattereduksjon på 10 milliarder GBP for lønnstakere.
Japan hadde en mer blandet uke, med Nikkei 225 som falt 0,6 % og TOPIX som steg 0,6 %. Spekulasjoner om en renteheving i Japan førte til en styrking av yenen, som påvirket aksjekursene for eksportbedrifter. Kinesiske aksjer steg etter stabiliseringstiltak og økonomiske målsetninger om 5 % vekst. Kinesiske myndigheter annonserte støtte til eiendomsektoren og økt innsats på teknologiutvikling.
Oljeprisen falt mot slutten av uken, men Opec forlot produksjonskuttene frem til juni. Økt oljeetterspørsel fra både USA og India ga et visst støttenivå. Geopolitiske usikkerheter, som situasjonen i Gaza, fortsatte å prege markedet.