Forrige uke ble preget av blandede utviklinger på de globale aksjemarkedene. I USA så vi fortsatt styrke i de ledende aksjeindeksene til tross for høyere inflasjon og usikkerhet knyttet til situasjonen i Midtøsten. I Europa var det en generell positiv trend, spesielt på de tyske og italienske børsene, mens den kinesiske børsen viste tegn på skuffelse etter økonomiske tiltak som ikke innfridde forventningene. Oljeprisen viste også volatilitet, og det ble rapportert om justeringer i estimatene for global etterspørsel. Her er ukens sammendrag av markedsutviklingene:
Oslo Børs forble uendret i løpet av forrige uke. I USA steg de tre viktigste aksjeindeksene, S&P 500, Dow Jones Industrial Average og Nasdaq Composite, til tross for økende spenning i Midtøsten og høyere inflasjon enn ventet i september. S&P 500 nådde en rekordnotering over 5 800, Dow Jones steg med 1,2 %, og Nasdaq Composite var opp med 1,1 %. Den positive utviklingen ble delvis drevet av sterke kvartalsresultater fra bankene JP Morgan Chase og Wells Fargo, samt Nvidia, selv om Alphabet og Tesla opplevde nedgang.
Til tross for dette, rapporterte arbeidsdepartementet høyere inflasjon og kjerneinflasjon enn ventet, henholdsvis 0,2 % og 0,3 % i september. Inflasjonen falt år-over-år til 2,4 %, mens kjerneinflasjonen økte til 3,3 %. Arbeidsledigheten steg, og forbrukertilliten falt i oktober. Dette førte til endrede forventninger om fremtidige rentekutt fra sentralbanken, med investorer som diskonterte 14 % sannsynlighet for uendret rente i november.
I Europa steg den pan-europeiske STOXX 600-indeksen med 0,7 %, mens Tysklands DAX, Frankrikes CAC 40 og Italias FTSE MIB alle hadde positive utviklinger. I Storbritannia falt FTSE 100 med 0,3 %. I Asia steg Nikkei 225 i Japan med 2,45 %, men den kinesiske børsen falt etter skuffelse over de kinesiske økonomiske støttetiltakene.
Brent oljeprisen var uendret på 78 USD per fat, etter en nedgang fra 81 USD per fat tidligere i uken, på grunn av økt oljeproduksjon i Libya og skuffelse over kinesiske tiltak. USA reduserte sitt estimat for global etterspørselsvekst for 2025, og oljeprisen ble justert ned i følge EIA.