Ukentlig investeringskommentar mandag 17. juni

Uken har vært preget av flere viktige politiske og økonomiske hendelser som har påvirket både de europeiske og amerikanske aksjemarkedene. I Europa førte høyresidens fremgang i EU-parlamentsvalget og utskrivingen av nyvalg i Frankrike til politisk usikkerhet, som preget børsene negativt. Samtidig så vi positive bevegelser på tross av svakere økonomiske tall i USA, der inflasjonen viste seg å være lavere enn ventet. I tillegg ble det notert en viss styrking i oljeprisen, til tross for at oljeaksjer ikke fikk dra nytte av dette. Her er en nærmere oppsummering av ukens markedsutvikling.

Flere av de største europeiske børsene falt betydelig sist uke etter høyresidens fremgang i EU-parlamentsvalget og utskriving av nyvalg i Frankrike. STOXX Europe 600 falt med 2,4%, og de største børsene i Frankrike, Italia og Tyskland hadde et tungt fall. S&P 500 i USA hadde derimot en god uke med en økning på 1,6%, etter lavere enn ventet inflasjonstall. Konsumprisindeksen var uendret i mai for første gang siden juli 2022, og produsentprisene var også lavere enn ventet.

Oslo Børs falt med 2,2%, og den positive utviklingen i konsum- og lakseaksjer ble overskygget av svakhet i shipping-, seismikk- og oljeaksjer. Et forslag fra USA om våpenhvile i Gaza påvirket shipping-rater, og selv om Hamas ikke har akseptert betingelsene, førte dette til en nedgang. Seismikkaksjer falt til tross for godkjenning av fusjonen mellom TGS og PGS.

På den andre siden steg Apple aksjeprisen med 7,1% etter oppdateringer om selskapets KI-integrasjon med sine produkter, og Nasdaq steg med 3,2%. Rentebeslutningen fra den amerikanske sentralbanken holdt styringsrenten uendret, men signalene for fremtidige renteendringer ble justert til kun én forventet rentesenkning i år.

I Asia hadde Japan en blandet utvikling, med Nikkei 225 opp 0,4%, men TOPIX ned 0,3%. I Kina falt aksjemarkedene, med Shanghai Composite ned 0,6%, og konsentrasjonen på svakere produsentprisvekst vedvarte. Oljeprisen steg 4% på grunn av høyere etterspørselsprognoser fra EIA og IEA.

Andre relaterte artikler

Hold deg oppdatert!

Meld deg på nyhetsbrevet vårt – ingen spam, kun nyheter!