Sist uke opplevde de fleste internasjonale børser en positiv utvikling, drevet av bedre enn ventet økonomiske data, samt flere optimistiske utsikter fra store selskaper og sektorer. Dette bidro til en generell oppgang på markedene, til tross for enkelte utfordringer og usikkerheter. I denne oppsummeringen ser vi på de viktigste hendelsene på globale aksjemarkeder, inkludert utviklingen i USA, Europa, Asia og oljeprisen, samt viktige økonomiske indikatorer og sentralbankens politikk.
Sist uke hadde de fleste internasjonale børsene en svært god utvikling, drevet av bedre enn ventet økonomiske data i USA, samt positive utsikter fra detaljhandelsgiganten Walmart. Oslo Børs steg med 2,1 %, med Høegh Autoliners, Frontline og DnB som de beste aksjene, mens MPCC og Tomra Systems var blant de svakeste. Sentralbanken holdt styringsrenten uendret på 4,5 %.
Børsene i Japan ledet an med en imponerende vekst, der Nikkei 225 steg med 8,9 % og Topix med 7,9 %, etter sterke BNP-tall og en svakere yen som styrket eksportindustrien. I USA steg S&P 500 med 3,9 % etter flere uker med nedgang, og resultatene for 2. kvartal viste den høyeste veksten i inntjening på nesten to år. Starbucks, Super Micro Computer og NVIDIA var blant de beste aksjene. Nasdaq steg med 5,3 %, og Dow Jones var opp 2,9 %.
Det amerikanske detaljhandelsmarkedet viste en vekst på 1,0 % i juli, godt hjulpet av økt bilsalg, mens arbeidsledighetstallene også var bedre enn ventet. Inflasjonen i USA falt til 2,9 %, den laveste på nesten to år, og arbeidsledighetssøknader var på et lavt nivå. Samtidig steg 10-års renten på amerikanske statsobligasjoner etter detaljhandelstallene.
I Europa var børsene også sterke, med STOXX Europe 600 opp 2,46 %, og Tysklands DAX steg 3,38 %. BNP-veksten i Eurosonen ble justert opp til 1,2 % for 2. kvartal. I Kina steg Shanghai Composite med 0,6 %, og Hong Kong Hang Seng økte med 2,0 %. Industriproduksjonen i Kina vokste med 5,1 %, men detaljhandelen vokste sterkere enn ventet med 2,7 % i juli.