Ukentlig investeringskommentar mandag 21. oktober

I forrige uke så vi positive resultater på de globale aksjemarkedene, med noen unntak mot slutten av uken. Amerikanske aksjer hadde en solid uke, spesielt blant mindre selskaper, mens europeiske markeder ble støttet av rentekutt fra den europeiske sentralbanken (ECB). På Oslo Børs ble uken preget av et fall i energiaksjene, og på globalt nivå var oljemarkedet preget av usikkerhet rundt spenningene i Midtøsten. Her er et sammendrag av de viktigste hendelsene på aksjemarkedene forrige uke:

Alle de store amerikanske børsindeksene hadde en positiv uke, med S&P 500 og Nasdaq som steg med 0,8 %, og Russell 2000, som representerer de mindre selskapene, steg med 1,9 %. Defensive sektorer som forsyning og eiendom hadde også en god utvikling. Nasdaq fikk et løft mot slutten av uken etter at flere selskaper, som Netflix, rapporterte positive resultater. Detaljsalget økte med 0,4 % i september, en betydelig økning fra august, men industriproduksjonen falt med 0,3 % på grunn av orkanene og en Boeing-streik.

I Europa hadde de fleste store børsene en god uke, drevet av rentekutt fra ECB. STOXX Europe 600 økte med 0,6 %, og DAX i Tyskland steg med 1,5 %. ECB senket styringsrenten med 0,25 %, og det ble signalisert mulige ytterligere rentejusteringer i desember. Eurosonens årlige inflasjon var på 1,7 %, under ECBs mål på 2 %.

Oslo Børs startet uken sterkt, men falt med 1,2 % ved ukens slutt, mye på grunn av svekkelse i energiaksjene ettersom frykten for israelske angrep på Irans oljeinfrastruktur avtatt. Konsberg Gruppen og Telenor hadde positive resultater, mens TGS og Hafnia var blant de svakeste.

I Japan var det en svak uke med fall på Nikkei og Topix. Kjernekonsumprisindeksen viste lavere inflasjon etter subsidier på strøm og gass, og Japans eksport falt med 1,7 % på grunn av lav etterspørsel fra Kina.

I Kina steg aksjemarkedene etter flere støttetiltak fra sentralbanken. Shanghai Composite og CSI 300 steg med henholdsvis 1,4 % og 1 %. Kinas økonomi vokste med 4,6 % i 3. kvartal, litt lavere enn forrige kvartals vekst. Industriproduksjonen og detaljhandelssalget viste positive tall.

Oljeprisen utviklet seg positivt i starten av uken, men falt på fredag etter at Brent-prisen gikk ned fra 75 USD til 73 USD per fat. Skepsis om israelske angrep på Irans oljeinfrastruktur og nedjusterte oljeetterspørselsprognoser fra IEA bidro til nedgangen.

Andre relaterte artikler

Hold deg oppdatert!

Meld deg på nyhetsbrevet vårt – ingen spam, kun nyheter!