Den siste uken har vært preget av geopolitisk spenning, økonomiske data som har overgått forventningene, og store bevegelser på de globale børsene. Økt usikkerhet i Midtøsten, kombinert med økonomiske signaler som viser at inflasjonen ikke er på vei ned så raskt som ventet, har hatt stor innvirkning på markedene. Her er en oppsummering av de viktigste hendelsene fra finansmarkedene i uken som gikk:
Oslo Børs falt 2,5% forrige uke, til tross for et dramatisk rakett- og droneangrep fra Iran mot Israel og Israels påfølgende gjengjeldelsesangrep. Oljeprisen falt fra USD 90 per fat til USD 87 etter svakere økonomiske data og geopolitiske hendelser, til tross for spenningene i Midtøsten. I USA bidro sterkere enn ventede økonomiske data og vedvarende inflasjonsutfordringer til en nedgang på børsene. S&P 500 hadde sin verste uke hittil i år og falt 3,1%, med teknologiaksjer som Super Micro Computer, Tesla og Nvidia som de svakeste. 10-års renten på amerikanske statsobligasjoner steg, men endte ned med 0,1 basispunkter. Sentralbankene i USA signaliserte at de ikke forventer rentekutt før tidligst ved årsskiftet.
I Europa falt de fleste børsene, med STOXX Europe 600 ned 1,18%. I Storbritannia ble inflasjonen litt lavere enn ventet, og markedsforventningene for rentekutt ble skjøvet til høsten, mens den europeiske sentralbanken fortsatt peker mot et rentekutt i juni. I Japan falt både Nikkei 225 og TOPIX betydelig, og yen ble svakere uten indikasjoner på valutaintervensjon. Kinas aksjemarkeder steg etter bedre enn ventet BNP-vekst, men økonomiske data viste svakere industriell produksjon og detaljhandel enn ventet.