Forrige uke var preget av betydelig aktivitet på de globale aksjemarkedene, der flere ledende indekser i USA nådde rekordnivåer, drevet av den amerikanske sentralbankens rentekutt. Også europeiske og asiatiske markeder viste positiv utvikling, selv om enkelte indekser opplevde mindre svingninger. På makrofronten fikk vi viktige økonomiske data, som detaljhandel og arbeidsledighet, som understøttet de positive trendene. Samtidig var olje- og gassprisene i fokus, der geopolitiske hendelser og redusert produksjon påvirket prisene. Her er et sammendrag av de viktigste hendelsene som preget markedene den siste uken:
I USA steg alle de tre viktigste aksjeindeksene – S&P 500, Dow Jones Industrial Average og Nasdaq Composite – til nye rekordnivåer forrige uke. S&P 500 økte med 1,4%, Dow Jones steg med 1,6% og Nasdaq Composite var opp 1,5%. Russell 2000, som representerer små selskaper, steg enda mer med 2,2%, selv om den fortsatt er 9% lavere enn rekordnivåene fra 2021.
Den positive utviklingen ble drevet av den amerikanske sentralbankens beslutning om å kutte renten med 0,5% til 4,75-5,0%, som var den første rentenedsettelsen siden 2020. Det ble også varslet om to ytterligere 0,25% rentekutt før årsslutt. Etter en liten nedgang på onsdag reagerte aksjemarkedene positivt på rentebeslutningen torsdag, og alle de store indeksene nådde nye rekordnivåer.
Økonomiske nyheter som oversteg forventningene inkluderte en overraskende økning på 0,1% i detaljhandelen for august, samt en oppjustering av juli-tallene til en økning på 1,1%. Antallet byggetillatelser steg også, og arbeidsledighetssøknadene falt til det laveste nivået på fire måneder.
I Europa steg Tysklands DAX, Frankrikes CAC 40 og Italias FTSE MIB, mens den paneuropeiske STOXX 600 Indeks falt med 0,3%. Oslo Børs Hovedindeks (OBX) steg med 0,2% og har steget 5,3% hittil i år. Norges Bank holdt styringsrenten uendret på 4,5%, mens Bank of England også holdt renten uendret på 5,0%.
I Asia hadde Japans aksjemarkeder en sterk uke, med Nikkei 225 opp 3,1% og TOPIX opp 2,8%. Kinesiske indekser også steg, med Shanghai Composite opp 1,2% og CSI 300 opp 1,3%, mens Hong Kong Hang Seng steg med hele 5,1%.
Oljeprisen, som steg mer enn 4% forrige uke, er nå på USD 75 per fat. Den økte geopolitiske spenningen mellom Hezbollah og Israel bidro til en økning i oljeprisen. Det har også vært et betydelig fall i globale oljelagre, som har vært en faktor for oppgangen i oljeprisen. Gasspriser i Europa falt i forrige uke til sitt laveste nivå på to måneder, men har nå steget igjen etter spekulasjoner om gassavtaler i Europa.