Denne uken har aksjemarkedene i flere deler av verden vist positive bevegelser, til tross for pågående geopolitiske spenninger og blandede økonomiske signaler. Mens oljeprisen har sett en økning, har aksjemarkedene reagert på både gode og dårlige økonomiske indikatorer. I Europa har politiske hendelser som valget til det europeiske parlamentet og geopolitiske usikkerheter preget markedene, mens de amerikanske aksjemarkedene har hatt en positiv utvikling drevet av sterkere enn ventet økonomisk vekst. Samtidig har sentralbankene holdt rentenivåene stabile i flere regioner, og økonomiske tall fra både USA, Japan og Kina har vært blandet.
Oslo Børs steg med 1,1% sist uke, og Norges Bank holdt som ventet styringsrenten uendret på 4,5%. Oljeprisen steg fra USD 82/fat til USD 85/fat, drevet av høyere oljelagertall fra USA og geopolitiske spenninger, inkludert konfliktene i Gaza, Libanon, og Russland. De beste aksjene på Oslo Børs var Høegh Autoliners (+10,4%) og Vår Energi (+6,1%), mens Nel (-11,0%) og Norwegian Air (-9,2%) hadde en svak utvikling.
I USA steg S&P 500 for tredje uke på rad med 0,6% til 5,465, og nådde 5,500 for første gang. Nvidia passerte Apple som verdens mest verdifulle selskap før aksjen falt tilbake senere i uken. Industriproduksjonen i USA steg mer enn ventet med 0,9%, mens detaljhandelen viste svakere resultater. Sammenstilt PMI i USA steg til 54,6 i juni, det høyeste på to år.
I Europa steg STOXX Europe 600 med 0,8%, og politisk usikkerhet etter EU-parlamentsvalget roet seg noe. Sammenstilt PMI for eurosonen falt til 50,8 i juni, som indikerte økt sannsynlighet for rentekutt. I Storbritannia falt inflasjonen til 2% i mai, og Bank of England holdt renten uendret på 5,25%.
I Japan falt Nikkei 225 med 0,6% og TOPIX med 0,8%, mens den japanske yen svekket seg ytterligere til 158,8 USD. I Kina falt Shanghai Composite og CSI 300 med henholdsvis 1,1% og 1,3%, selv om industriproduksjonen og detaljhandelen viste svak vekst. Boligprisene i Kina fortsatte å falle, ned 0,7% i mai.