Uken som gikk var preget av både optimisme og usikkerhet i globale aksjemarkeder. Til tross for vedvarende usikkerhet knyttet til Trump-administrasjonens politikk og geopolitiske konflikter, bidro positive økonomiske data i USA til å løfte aksjemarkedene. Samtidig hadde de europeiske markedene en blandet utvikling, mens oljeprisene steg som følge av sterke økonomiske indikatorer og stramme energimarkeder. Nedenfor finner du et sammendrag av de viktigste markedsbevegelsene og økonomiske dataene for uken.
Aksjemarkedene i USA hadde en god uke, til tross for usikkerhet rundt Trump-administrasjonens politikk, Federal Reserve’s rentepolitikk og geopolitiske spenninger, særlig i Ukraina og Gaza. Den positive utviklingen ble drevet av sterke økonomiske indikatorer. S&P PMI Composite viste 55,3, den høyeste på 31 måneder, og arbeidsledigheten falt, noe som bidro til optimisme. Boligsalget i USA steg også år-over-år for første gang siden juli 2021. I tillegg steg bedriftenes utsikter for det kommende året til det høyeste nivået siden mai 2022, drevet av forventninger om lavere renter og en mer bedriftsvennlig politikk fra den kommende administrasjonen.
I Europa hadde markedene en blandet utvikling. STOXX Europe 600 steg med 1,1 %, delvis drevet av forventninger om at Den europeiske sentralbanken (ECB) vil gjøre en ny rentejustering i desember. Derimot falt indeksene i Italia og Frankrike, mens Tyskland og Storbritannia så en oppgang. Eurosonens PMI-indeks viste et fall i forretningsaktiviteten i november, som styrket spekulasjoner om ytterligere lettelser i ECBs pengepolitikk. Inflasjonen i Storbritannia økte mer enn ventet, drevet av høyere gass- og strømpriser.
Oslo Børs hadde en positiv uke med en oppgang på 1,6 %. Hoegh Autoliners og Kongsberg Gruppen var de beste aksjene, mens Golden Ocean og Tomra var de svakeste. I Japan falt aksjemarkedene litt, og PMI-data for november viste en liten økning i tjenestesektoren, mens produksjonen fortsatt sank. Kina så også svakere markeder som følge av bekymringer om nye tiltak fra Trump-administrasjonen.
Oljeprisen styrket seg i løpet av uken, drevet av de positive økonomiske dataene fra USA. Brent-prisen steg med $4 til $74,80, ettersom amerikansk oljeetterspørsel og raffineriproduksjon er sterke, samtidig som bensinlagrene er på sitt laveste nivå på 10 år. Gassmarkedene er også stramme, særlig i Europa og Asia, med TTF-prisene i Nederland som nå er over 47 EUR/MWh.