Sist uke var preget av usikkerhet i finansmarkedene, med en relativt rolig start som deretter utviklet seg til en sterk oppgang mot slutten av uken. Den viktigste begivenheten som påvirket markedene var Jerome Powells tale på Jackson Hole-symposiet, hvor han signaliserte mulige rentejusteringer i nær fremtid. Dette ble tolket positivt av investorene, og hadde ringvirkninger på både aksje- og valutamarkeder globalt. I tillegg fikk vi oppdateringer på økonomiske indikatorer og sentralbankers politikk, som også bidro til å forme markedets utvikling.
Sist uke var markedet preget av en rolig start, men stemningen endret seg etter at Jerome Powell holdt sin tale på Jackson Hole-symposiet. Powell uttalte at inflasjonen nå var på et akseptabelt nivå og at arbeidsmarkedet var robust, noe som ble tolket som signaler om at Fed kunne kutte rentene allerede på neste møte i september, muligens med 0,5 %. Markedene reagerte positivt på disse utsiktene, og aksjemarkedene i USA steg, med S&P 500 og Dow Jones opp med 1,4 %, Nasdaq 1,2 % og Russell 2000 med 3,5 %.
Powells tale påvirket også valutamarkedene, der USD svekket seg og oljeprisen steg. I Europa reagerte markedene også positivt på Feds uttalelser, med STOXX Europe 600 opp 1,3 %, og børsene i Tyskland og Frankrike steg med 1,7 %. I Sverige senket Riksbanken styringsrenten med 0,25 %, og indikerte flere renteøkninger i løpet av året.
Oslo Børs Hovedindeks falt med 0,58 % i uken, med Norwegian Air og TGS som de beste aksjene, mens Salmar og Hoegh Autoliners var blant de svakeste. I Japan var det mindre bevegelser, men Bank of Japan signaliserte at de vil fortsette å normalisere pengepolitikken etter hvert. Kinas aksjemarkeder var relativt stille, og sentralbanken der holdt rentene uendret.
Oljeprisen har vært under press på grunn av lavere etterspørsel i Kina, men steg mot slutten av uken etter en lagerrapport som viste lave råoljelagre, og etter Powells tale som økte forventningene om stimulering av økonomisk vekst. Brent oljepris endte på 79 USD per fat.