Ukentlig investeringskommentar mandag 4. november

Sist uke var preget av flere makroøkonomiske hendelser som påvirket de globale aksjemarkedene. Fra konflikter i Midtøsten til svakere økonomiske data i flere regioner, har disse faktorene bidratt til usikkerhet på tvers av ulike markeder. I denne oppdateringen oppsummerer vi hvordan Oslo Børs, europeiske markeder, samt aksjemarkedene i USA og Asia ble påvirket av disse hendelsene. Her er en oversikt over de viktigste markedsbevegelsene og økonomiske tallene som preget den siste uken.

Oslo Børs Benchmark Index (OSEBX) falt med -1,9 % sist uke, påvirket av svekkelse i olje- og gassproduksjon samt tanksektoren. Dette kom etter at et israelsk angrep på Iran kun rammet militære mål, noe som dempet frykten for videre eskalering. Brent oljepris sank fra USD 76/fat til USD 73/fat, men har nå stabilisert seg på USD 74/fat etter at Iran varslet nye angrep. OPEC+ bekreftet at de vil videreføre produksjonskuttene ut desember. Europeiske gasspriser falt også, mens gasslagrene er 95 % fulle, på linje med fjoråret.

Stoxx Europe 600 Index var ned -1,5 % på grunn av usikkerhet rundt Midtøsten-konflikten, svakere kvartalsresultater og lavere forventninger til renteendringer fra ECB. Den økonomiske veksten i eurosonen akselererte til 0,4 % i tredje kvartal, og Tyskland unngikk overraskende en resesjon. Inflasjonen steg til 2,0 % i oktober, og kjerneinflasjonen forble på 2,7 %.

I USA var S&P 500 ned -1,4 %, Nasdaq falt -1,5 %, og Dow Jones var ned -0,2 %. Svakere arbeidsmarkedstall og flere svake resultater fra teknologiselskaper som Microsoft, Meta og Apple bidro til nedgangen. Samtidig viste arbeidsdepartementets rapport at 12.000 nye jobber ble skapt i oktober, langt under de ventede 100.000. Sysselsettingen i transportsektoren falt betydelig etter streiken ved Boeing. I tillegg viste innkjøpssjefsindeksen for industrisektoren den svakeste utviklingen på 15 måneder.

I Asia var det en blandet utvikling. Nikkei 225 steg med 0,4 %, mens Topix Indeks var opp 1,0 %. Samtidig falt Shanghai Composite med 0,8 % og CSI 300 med 1,7 %. Kinas PMI for industrisektoren steg til 50,1, mens tjenestesektoren viste svakere vekst enn ventet.

Andre relaterte artikler

Hold deg oppdatert!

Meld deg på nyhetsbrevet vårt – ingen spam, kun nyheter!