Ukentlig investeringskommentar mandag 6. mai

Aksjemarkedene har vært preget av volatilitet i løpet av den siste uken, med økonomiske data og selskapsresultater som har påvirket stemningen på tvers av markeder. I USA har arbeidsmarkedstall og sterke kvartalsrapporter fra teknologiaksjer bidratt til positiv utvikling mot slutten av uken, mens de europeiske markedene har hatt en blandet utvikling. Oljeprisen har vært under press på grunn av geopolitiske forhold, og ulike økonomiske indikatorer har preget utviklingen i Asia.

Aksjemarkedene i USA opplevde en volatil uke, men endte positivt etter arbeidsmarkedstallene som viste at 175.000 nye jobber ble skapt i april, noe som var lavere enn ventet og det laveste tallet siden november. Dette signaliserte en nedkjøling i arbeidsmarkedet, noe som reduserte inflasjonspresset og økte forventningene om rentejusteringer i løpet av sommeren eller senest i september. Apples sterke kvartalsresultater og tilbakekjøp av aksjer bidro også til positiv stemning, spesielt i teknologisektoren.

I Europa var ukens utvikling blandet. STOXX Europe 600 falt med 0,48 %, mens DAX, CAC 40 og FTSE MIB også viste negative resultater. FTSE 100 i Storbritannia steg derimot med 0,90 %. Oslo Børs steg med 0,58 % og har nå økt med 4,95 % så langt i år, med vekstaksjer som Nordic Semiconductor, Orkla og NEL i spissen. Oljeaksjer fikk en nedtur mot slutten av uken. Norges Bank holdt styringsrenten uendret på 4,50 %.

Eurosonens BNP viste en positiv vekst på 0,3 % i første kvartal, etter en negativ vekst i fjerde kvartal 2023. Inflasjonen i Eurosonen var 2,4 %, og kjerneinflasjonen falt til 2,7 %. I Japan steg aksjemarkedene, delvis drevet av mulige valutaintervensjoner, og sterke resultater fra japanske selskaper. Kinesiske aksjer viste også god utvikling, spesielt i Hong Kong, til tross for et vedvarende svak boligmarked og en pågående eiendomskrise.

Oljeprisen falt med mer enn 5 % og endte på 82,7 dollar per fat, påvirket av geopolitiske hendelser og økt etterspørsel i Asiamarkedene. USA har også nå rekordhøy oljeeksport, og raffinerier vil snart bygge opp råoljelager for å produsere bensin til sommeren.

Andre relaterte artikler

Hold deg oppdatert!

Meld deg på nyhetsbrevet vårt – ingen spam, kun nyheter!