Ukentlig investeringskommentar mandag 8. april

Den siste uken har vært preget av bevegelser på globale aksjemarkeder, oljepriser og viktige økonomiske data. I tillegg har vi sett endringer i rentebildet og sentralbankers uttalelser, som har hatt stor innvirkning på både finansmarkedene og de økonomiske utsiktene. Her er en oppsummering av de viktigste hendelsene.

Oslo Børs steg 1,8% i forrige uke, drevet av høyere oljepriser som nådde en ny årsrekord på 90,55 dollar per fat, grunnet frykt for eskalering av konflikten mellom Iran og Israel samt at OPEC+ beholdt produksjonskvotene uendret. Kronen styrket seg, og lange renter steg i tråd med internasjonale renteøkninger. Tiårsrenten for amerikanske statsobligasjoner nådde sitt høyeste nivå siden november.

I USA falt S&P 500 med 1,0% og Nasdaq med 0,8%, drevet av sterkere økonomiske data som økte sannsynligheten for at den amerikanske sentralbanken vil vente med rentekutt. Arbeidsmarkedsrapporten for mars viste sterk sysselsettingsvekst på 303 000 nye jobber, noe som bidro til å dempe inflasjonsfrykten. Powell uttalte at renten trolig vil kuttes senere i år, men at økonomiske data ikke har endret sentralbankens utsikter betraktelig.

I Europa falt de fleste større indekser, med STOXX Europe 600 ned 1,19%. Inflasjonen i eurosonen falt mer enn ventet til 2,4%, og kjerneinflasjonen til 2,9%. Sentralbankens referat antydet at rentekutt kan være aktuelt i fremtiden, men at det vil avhenge av ytterligere økonomiske data.

I Asia falt Nikkei 225 i Japan med 3,4%, mens de kinesiske børsene Shanghai Composite og CSI 300 steg henholdsvis 0,92% og 0,86%. I Kina viste innkjøpssjefsindeksene for både industri og tjenester sterkere enn ventet vekst.

Andre relaterte artikler

Hold deg oppdatert!

Meld deg på nyhetsbrevet vårt – ingen spam, kun nyheter!