Ukentlig investeringskommentar mandag 9. september

Den siste uken har vært preget av markant nedgang på verdens aksjemarkeder, drevet av flere faktorer, inkludert skuffende makrotall og usikkerhet rundt den økonomiske veksten i flere store økonomier. Både de amerikanske og europeiske markedene fikk et betydelig fall, mens asiatiske markeder også opplevde utfordringer. Oljeprisen har også fått et betydelig press, med flere makrofaktorer som bidrar til usikkerhet i markedene. Her er et sammendrag av de viktigste hendelsene fra uken som gikk:

Forrige uke opplevde verdens aksjemarkeder bred nedgang, med S&P 500 i USA som falt 4,25 %, det største ukentlige fallet på 18 måneder. Nasdaq og Dow Jones falt henholdsvis 5,8 % og 2,9 %. IT-sektoren ble spesielt presset etter at Nvidia ble nevnt som mulig gjenstand for en antitrust-undersøkelse. Dårlige makrotall, som PMI for august og en skuffende arbeidsmarkedsrapport fra USA, bidro til usikkerheten. Non-farm payrolls viste lavere jobbvekst enn ventet, og arbeidsledigheten falt litt til 4,2 %.

De europeiske markedene fulgte utviklingen i USA, og STOXX Europe 600 falt med 3,5 %. Økte bekymringer for økonomisk vekst i Kina og lav vekst i Eurosonen forverret situasjonen. Tyske produksjonsordrer økte, men industriproduksjonen falt mer enn ventet. Det er nå forventninger om en rente-senkning fra ECB på deres neste møte.

Oslo Børs opplevde også en nedgang, med hovedindeksen som falt 3,7 % i uken. De defensive sektorene, som Orkla og Telenor, sto seg best, mens aksjer som Nordic Semiconductors og TGS ble blant de svakeste.

I Japan falt Nikkei og TOPIX henholdsvis 5,8 % og 4,2 %, da bekymringene for økonomisk vekst i USA og mulige renteøkninger fra Bank of Japan ble mer fremtredende. I Kina falt både Shanghai Composite og CSI 300, og PMI viste lavere produksjon og færre nye ordrer. Boligmarkedet i Kina viste svake resultater, og spekulasjonene om ytterligere støtte til eiendomssektoren økte.

Oljeprisen falt også betydelig, med Brent som sank fra USD 77,2 til USD 71,5, drevet av bekymringer for Kinas vekst og resesjonsfrykt i USA. Det er også usikkerhet rundt OPECs produksjonsbegrensning og økt produksjon i Libya.

Andre relaterte artikler

Hold deg oppdatert!

Meld deg på nyhetsbrevet vårt – ingen spam, kun nyheter!