Markeder over hele verden reagerte på økt geopolitisk usikkerhet og økonomiske data i forrige uke. Oljeprisene steg som følge av spenningene i Midtøsten, mens aksjemarkedene i både USA og Europa fikk føle effekten av høyere inflasjonstall og økonomiske rapporter. I Asia ble markedene påvirket av både svakere økonomiske indikatorer og valutaendringer. Her er et sammendrag av de viktigste hendelsene på tvers av markedene:
Oslo Børs steg 1,8% forrige uke, drevet av høyere oljepriser som nådde årets høyeste nivå på USD 92 per fat, etter rykter om et nært forestående iransk angrep på Israel. Angrepet skjedde på lørdag og førte til økt usikkerhet i Midtøsten, men skaden ble begrenset takket være internasjonal støtte til Israel. Oljeprisen har deretter falt tilbake til USD 90 per fat, og det er nå usikkerhet knyttet til hvordan konflikten vil utvikle seg.
I USA falt S&P 500 med 1,6%, den svakeste uken siden oktober 2023. Nedgangen skyldtes økte inflasjonstall for mars, som resulterte i en reduksjon av sannsynligheten for rentekutt i juni. Energiaksjer hadde en sterk uke på grunn av uro i Midtøsten, mens teknologiaksjer som Nvidia falt med 12% fra rekordnivåene. Konsumprisindeksen i USA steg med 3,5% år-over-år, høyere enn ventet, noe som økte frykten for at inflasjonen vedvarer.
I Europa falt de fleste børsene, med STOXX Europe 600 ned 0,26%. Den europeiske sentralbanken signaliserte at et rentekutt i juni fortsatt er sannsynlig. I Storbritannia steg BNP med 0,1% i februar, og industriproduksjonen i Tyskland økte med 2,1%. Investortilliten i eurosonen nådde sitt høyeste nivå på to år.
I Asia steg Japans Nikkei 225 med 1,4%, mens Kinas Shanghai Composite falt med 1,62%. Kinas økonomi viste svakere eksport og inflasjon enn ventet, med en 7,5% nedgang i eksporten i mars.